lauantai 26. huhtikuuta 2014

Leipää

Tykkään myös jossain määrin leipoa. Ennen enimmäkseen makeita leipomuksia, paitsi piirakoissa ja pasteijoissa myös suolasia versioita. Nyt innostuin tekemään vuokaleipää kun löysin hyvän ohjeen. Ja helpon, joka ei vie tuhottomasti aikaa. ;) Seuraavassa kuvassa on ohje yhdelle vuokaleivälle (vuoka on 1,5 litran vetoinen perusvuoka), tosin tulevissa kuvissa seikkailee kaksi vuokaa, joten tuplasin ohjeen ainekset.



Ohje.


Otin pöydälle tarvittavat jutut jo valmiiksi, helpottaa kummasti toimintaa. :D Mutta hyvin usein on tullu tehtyä silleen, että ohjeen edetessä vasta noukittu kamat kaapista. Ja mahdollisesti huomattu että jokin juttu olisi pitänyt lisätä taikinaan jo ajat sitten...



Tarvittavat ainekset ja kulhot saatavilla.


Ensin lämmitetään vesi, johon on lisätty öljy, kädenlämpöiseksi. Itse olen tehnyt tämän kattilassa liedellä ja samalla sormin tunnustellut sopivaa lämpötilaa. Ennenkuin kaadetaan vesi kulhoon, murustetaan sen pohjalle hiiva. Hiiva liotetaan veteen, jonka jälkeen lisätään kaikki muut ainekset, jauhot viimeisenä. Vehnäleseiden tilalla käytin taikinassa kaurahiutaleita. Ne voivat oikeastaan olla mitä vain hiutaleita/leseitä.



Valmis taikina.


Sitten vain taikina voideltuun vuokaan/vuokiin ja kohoamaan. Itse olen tehnyt niin, että olen tiskialtaaseen laskenut melko lämmintä, lähes kuumaa vettä pohjalle ja laittanut vuoan sinne kohoamaan. Päälle olen laittanut ihan vain talouspaperia. Taikinan pitää kohota kaksinkertaiseksi. Tähän menee varmaankin eniten aikaa koko hommassa. Ainakin puoli tuntia olen pitänyt vuokaa altaassa. Siihen saakka että taikina on kohonnut yläreunaan saakka. Uunin olen laittanut lämpiämään kohoamisen loppuvaiheessa. (200 C)



Kohoamisprosessi.


Ohjeessa ei kehoteta voitelemaan leipien pintaa kananmunalla, mutta minä olen tehnyt niin lähes aina. Voitelemisen jälkeen olen ripotellut pinnalle jotain siemeniä, seesaminsiemenet ovat suosikkini. Sitten vain leivät uuniin 200 asteeseen. Ensimmäiset 15 minuuttia uunin alatasossa ja toiset 15 minuuttia uunin keskitasossa. Riippuen vähän uunista paistoaika saattaa hiukan vaihdella. Itse olen ottanut leivän uunista sitten kun pinnan väri on sopivan ruskea. Ohjeessa oli, että kun leivän ottaa uunista, sen kannattaa antaa vähän aikaa olla vuoassa ennenkuin kaataa sen siitä pois ja laittaa sitten "vetäytymään" jonkin keittiöpyyhkeen mutkaan hetkeksi. 



Valmiit leivät.


Sitten ei muutakuin nauttimaan! Tuoreen leivän tuoksu ja maku ovat jotain uskomattoman hyviä. :) NAM.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti